Eigen occasionleasevloot met Business Lease Used

 

Met ‘Business Lease Used’ kunnen autobedrijven een eigen leasevloot opbouwen voor hun zakelijke klanten. Dit concept genereert meer rendement voor het autobedrijf, want dealers en garagisten bepalen zélf de marges. ‘BLU’ (zoals het in de wandelgangen wordt genoemd) biedt bovendien meerdere verdienmomenten per occasion én – heel fijn – Actua neemt alle rompslomp uit handen.

In 2020 lanceerde de Actua Groep ‘Private Lease Used’ (PLU), een all-in occasionleaseproduct voor de particuliere doelgroep. Dit initiatief ontwikkelde zich, naast de reguliere verkoop, al snel tot een interessante optie voor de klant. Na de eerste enthousiaste geluiden vanuit de markt borrelde er een vervolgvraag op: “Is dit innovatieve concept ook door te trekken naar de zakelijke occasionleasemarkt?” “Jazéker!”, luidde het antwoord van de Actua Groep; BLU stond reeds in de startblokken. Inmiddels rijden er al aardig wat BLU-bestuurders rond en dat aantal groeit gestaag.

 

Zakelijk leasen van jonge occasions

Voorheen werden klanten bij toonaangevende leasemaatschappijen ondergebracht om een auto te leasen. Flinterdunne leveringsmarges en onderhoud tegen pittige prijzen waren het gevolg. Aan het einde van de leaseperiode vliegen de mooie aanbiedingen vanuit de leasemaatschappijen vervolgens in de rondte en bent u de klant kwijt. Maar dat kan dus ook anders. “Het private leaseconcept voor de occasionmarkt is heel goed ontvangen en hiermee voorzien we in een enorme behoefte”, vertelt Raymond Peters, commercieel directeur van de Actua Groep. “Zakelijk leasen speelt eveneens een grote rol en daar hebben we op ingespeeld volgens dezelfde aantrekkelijke formule, die PLU kenmerkt. Je kunt nu dus ook als zakelijke rijder een jonge occasion leasen. En de autobedrijven stappen gemakkelijk in, BLU biedt namelijk veel lusten en zo min mogelijk lasten!”

Actua PartnerPortaal

Om het proces in goede banen te leiden, heeft Actua een zogenaamd PartnerPortaal gebouwd. “In deze online omgeving is alles rondom het zakelijk leasen van de auto overzichtelijk terug te vinden”, licht Peters toe. “Wij dragen zorg voor de administratie, de incasso’s, het uitvoeren van solvabiliteitstoetsen en het afhandelen van bekeuringen. Door al deze taken uit handen te nemen, bespaart Actua haar partners veel rompslomp. Het autobedrijf kan gebruik maken van onze boekhoudsoftware voor ROB, administratiekosten, afschrijving, rente, et cetera. Deze software kan naadloos worden aangesloten op eigen software. Ook bevat het PartnerPortaal een calculator, waarmee onze partners direct en eenvoudig het maandbedrag kunnen berekenen voor hun klant. Factoren zoals restwaarde en marge worden daarin meegenomen. Met name het feit dat onze partners zelf de marges kunnen bepalen, wordt als zeer positief beoordeeld. Zolang het natuurlijk geen ‘woekeren’ wordt. Onze software geeft goede indicaties, maar het autobedrijf is en blijft eigenaar van de auto en zit zelf aan het stuur!”

Actua blijft (vanzelfsprekend) continu inspelen op de actualiteit en het PartnerPortaal blijft zich dan ook voortdurend ontwikkelen. ‘Gemak dient de mens’ is het motto. Zo kun je inmiddels ook RTL-bestanden (Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen) downloaden voor de Belastingdienst, evenals bestanden voor leasebevoorschotting, waarbij je openstaande posten zelf kunt volgen. Binnenkort wordt er een nieuwe functionaliteit aan het dashboard toegevoegd, die actuele boekwaarde-overzichten genereert. Daarbij wordt een benchmark getoond van de marktwaardes op kenteken- en portfolioniveau voor een reële vergelijking.

 

Extra inkomstenbron

“Autobedrijven zijn blij met de zekerheid en de extra inkomstenbron vanuit hun eigen leasevloot”, geeft Peters aan. “Dus het is mooi dat we de zekerheid met dit nieuwe product nog wat verder kunnen uitbouwen. Bijkomend voordeel is dat de auto de volledige leaseperiode in onderhoud blijft bij het autobedrijf en zij hierdoor na afloop van het contract weer een goed onderhouden occasion terugkrijgen. Een win-winsituatie. Voorraadfinanciering en leasebevoorschotting maken ook deel uit van het aanbod; deze activiteiten worden vlot en adequaat verzorgd door onze partner yesqar.”

 

Lancering Business Lease Used

Business Lease Used wordt aanvankelijk binnen het eigen relatienetwerk van Actua uitgerold. Peters: “We hebben veel loyale partners en zij worden als eerste aangesloten, aangezien zij intussen weten hoe de hazen lopen. De implementatie verloopt daardoor ook een stuk vlotter. Uiteraard willen we BLU op termijn landelijk neerzetten, dus als er animo is, gaan we graag het gesprek aan”, besluit Peters.

Naast occasions kunnen ook nieuwe voertuigen worden ingebracht. White labeling behoort tot de mogelijkheden. En uiteraard kunt u bij ons terecht voor het oversluiten van uw huidige wagenparkverzekering.