Actua historie

Actua is binnen de verzekeringsbranche een uniek en innovatief familiebedrijf. Vanaf de start in 1986 ontwikkelen we continu nieuwe verzekeringsconcepten. Vaak zijn dit concepten die de markt nog niet kent en die daarna door heel Nederland snel terrein winnen.

Ser Peters is oprichter en eigenaar van Actua. Hij was werkzaam bij diverse grote assurantiemakelaars en verzekeringsconcerns tot hij besloot voor zichzelf te beginnen. Hij is een pionier en wordt ook wel de Willie Wortel van de verzekeringswereld genoemd. Ser bedenkt zelf alle verzekeringsconcepten die Actua in de markt zet. Bij alles wat hij ontwikkelt, staan klantgerichtheid, transparantie en onafhankelijkheid centraal. In 2013 start zijn zoon Raymond als Commercieel Directeur in het bedrijf. Samen met de vier overige directieleden neemt hij in de toekomst de aansturing over. Zo blijft het innovatieve karakter van Actua als familiebedrijf behouden.

Dit is het bedrijfsverhaal van Actua…

 

Historie
Oprichting Select Assurantiën B.V.1986

Ser Peters en zijn compagnon Jan van Teeseling beginnen voor zichzelf onder de bedrijfsnaam Select Assurantiën. Ze bezitten ieder 50% van de aandelen en starten met het eerste product, het Select juweliersplan. Juweliers voorzien hiermee hun klanten van verzekerde juwelen vanaf het moment dat ze de winkel uitlopen. Uit een mailing aan circa 2.700 juweliers komen ongeveer 800 nieuwe klanten. Zoals in die tijd gebruikelijk, wordt op een drievoudig doordrukformulier het certificaat ondertekend. Het origineel voor Select Assurantiën, een kopie voor de juwelier en een kopie voor de klant.

Select Assurantiën wordt Actua Assurantiën1986

Een half jaar na de oprichting van Select Assurantiën blijkt, ondanks voorafgaand onderzoek, een bedrijf actief te zijn dat Select Verzekeringen heet. Zij eisen een naamverandering. Dit betekent niet alleen een nieuwe naam bedenken, maar ook een nieuwe investering in logo-ontwerp en drukwerk. Een tegenslag met een mooi resultaat, de huidige naam Actua. Deze naam verwijst naar actueel, wat het innovatieve en flexibele karakter van de organisatie omarmt.

Eerste computerverzekering voor Min. van Def.1988

Ser Peters krijgt de kans om voor het Ministerie van Defensie de eerste computerverzekeringen af te sluiten. Je kunt je voorstellen dat dit om een behoorlijk aantal verzekeringen gaat, zo’n 10.000 stuks. Na dit project volgen er meer van deze PC-privé projecten, bijvoorbeeld voor alle ministeries en voor grote klanten als KLM.

Europese vrijstelling verlengde garantie1991

Ser Peters strijdt samen met Nauta Dutilh in Brussel om een Europese vrijstelling voor winkels om verlengde garantieverzekeringen te mogen verkopen. Tot dat moment was dit alleen toegestaan voor reisverzekeringen en fietsverzekeringen. Dit is de start geweest in Nederland voor productverzekeringen zoals we die nu kennen voor bijvoorbeeld smartphones, laptops en tablets, maar ook apparatuur als wasmachines en koelkasten. Actua komt ook als eerste op de markt met een verlengde garantieverzekering voor telefoons en andere elektronica en luxe goederen.

Oprichting Actua Assuradeuren B.V.1994

De toenmalige GAK wordt geprivatiseerd en de arbodiensten worden opgezet voor de begeleiding van (langdurig) zieken. Bedrijven met werknemers moeten verzekerd zijn voor het risico dat ze daarbij lopen. Actua ontwikkelt hiervoor de eerste ziekengeldverzekering in deze nieuwe vorm. Daarnaast ontwikkelen we voor de eerste ARBO dienst (De Twaalf Provinciën) van Nederland de eerste beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Om de dekking hiervoor te organiseren wordt Actua Assuradeuren opgericht. Een bedrijf dat in volmacht van grote verzekeraars de risico’s namens die verzekeraars accepteert en zorgt voor de financiële afhandeling van de schades.

Nieuwe vorm telecomverzekering1996

Libertel en Debitel zijn op zoek naar producten voor meer klantenbinding. Aan een telefoon kan snel iets kapot gaan en hij kan makkelijk gestolen worden. Een goede verzekering die hierin ontzorgt, is daarom een uitstekende vorm van klantenbinding voor de telecomproviders. De naam Ser Peters komt voorbij als bekende van één van de grote aandeelhouders. Ze maken dan ook graag gebruik van zijn verzekeringsexpertise. Het resultaat is de eerste verzekering voor je telefoon in Nederland die gekoppeld is aan je abonnement.

Bouw van het nieuwe pand 1998

Actua bouwt aan een nieuw pand aan de Rivium Oostlaan in Capelle aan den IJssel. Architectenbureau Pim van der Ven Architecten bedenkt het ontwerp van het pand. De bouw van het nieuwe pand is in volle gang. Gevestigd aan de rivierzijde van het bedrijvenpark Rivium heeft het pand uitzicht op de Maas. Het thema water kon daarom niet ontbreken in het ontwerp. 

Ser Peters volledig eigenaar Actua1999

De Actua groep komt geheel in handen van Ser Peters. Hij neemt het aandelenpakket van 50% van Jan van Teeseling over. Hiermee wordt Actua volledig een familiebedrijf, een historisch moment.

Verhuizing naar het nieuwe pand1999

Eindelijk is het zover. Het nieuwe pand is klaar en de verhuizing vindt plaats. Actua zit voortaan op de Rivium Oostlaan 1 in Capelle aan den IJssel. Een prachtig pand met ruimte genoeg om te groeien. 

Lancering Honda & Insurance2001

Het product Honda & Insurance komt op de markt. Zolang je allrisk verzekerd bent, heb je in deze polis ook nog verlengde fabrieksgarantie op je Honda. Gebeurt er bijvoorbeeld na negen jaar iets met de motor van je auto, dan is dat onder de merkpolis gedekt. Onze samenwerking met Honda begon al net na de oprichting van Actua. De NBVA (toen een Nederlandse Branchevereniging voor kleinere onafhankelijke financieel Adviseurs) noemde toen ons eerste merkenproduct al broodroof, maar Ser Peters was het hier niet mee eens. “NBVA bedoelt broodnijd waar het broodroof zegt” is zijn mening. Hoe dan ook, het veroorzaakt aardig wat rumoer in de markt en blijkt een succes! Het is dan ook de eerste merkverzekering voor auto’s in Nederland.

Oprichting Actua International B.V.2006

We krijgen de kans om bij een internationaal consumentenelektronicabedrijf onze productverzekeringen niet alleen in Nederland, maar ook in België aan te bieden. Onze eerste stap buiten de Nederlandse grenzen en de start van Actua International. Na deze intrede in de internationale markt volgen er diverse samenwerkingen in België, Luxemburg en Duitsland.

Overname schadeverzekeraar Vendorisk2007

Actua krijgt de mogelijkheid om Vendorisk Schadeverzekering N.V. (Verzekeraar van KBB-Vendex, met ketens als V&D, Bijenkorf en Hema) over te nemen en om te dopen tot Actua Schadeverzekering N.V. Hiermee nemen we een verzekeringsmaatschappij met 360.000 verlengde garantie verzekeringen over. Een verzekeringsmaatschappij in private handen is voor een familiebedrijf in Nederland heel uitzonderlijk. Hiermee kan Actua alle disciplines zelfstandig bedienen.

Lancering Auto Service Garant2017

Om naast Honda merkdealers ook dealers met diverse andere Aziatische merken te bedienen, lanceren we het product Auto Service Garant. Een complete allrisk verzekering met veel extra’s ten opzichte van concurrenten. Zo heb je bijvoorbeeld tot 10 jaar garantie en onderhoud in één pakket. Bij al onze autoproducten staat centraal dat we de consument verbonden willen houden aan het autobedrijf. Het autobedrijf waar ze hun auto aanschaffen en de verzekering afsluiten.

Lancering Actua Auto Service2018

Als ervaren verzekeraar in de Automotive hebben we veel onafhankelijke autobedrijven en dealers in onze klantenkring. Uit deze relaties komt een nieuwe marktvraag. De vraag naar een product waarmee we ook universele merkdealers kunnen bedienen. Dit zijn vaak onafhankelijke autobedrijven. Met de lancering van Actua Auto Service bieden we ook deze autobedrijven een uitstekend compleet pakket van allrisk verzekering, garantie tot onderhoud. Hiermee hebben autobedrijven een uitstekende tool om klanten aan zich te binden. En hun klanten hebben alles voor de auto geregeld via hun eigen vertrouwde autopartner.

Vergunning WAM biedt nieuwe mogelijkheden2019

Om Automotive partners nog beter van dienst te kunnen zijn, willen we een WAM vergunning bemachtigen, een vergunning die niet snel afgegeven wordt. Dat dit in januari 2020 tegen alle verwachtingen in toch lukt is ongekend. Dit is dan ook zeker een noemenswaardige mijlpaal in de geschiedenis van Actua.

Lancering VerzekerJeAuto.nl2019

Al snel na de lancering van www.VerzekerJeHonda.nl merken we dat ook andere merkdealers van Aziatische merken behoefte hebben aan een uniek product voor hun merk. Zo komt VerzekerJeAuto.nl tot leven. Een uniek platform waar alle Aziatische en Europese klantgerichte autoverzekeringen onder vallen. De verkoper van een autobedrijf voert bijvoorbeeld het kenteken in van een Suzuki en komt dan direct uit op ons platform www.VerzekerJeSuzuki.nl. De klant krijgt hier tot 10 jaar garantie in combinatie met de Allrisk autoverzekering. Is het een Volkswagen, dan komt de verkoper uit op ons platform Actua Auto Service. Een knap staaltje techniek ontwikkeld door ons eigen development team.

Oprichting Actua Lease & Services B.V.2020

In onze samenwerking met autobedrijven ontstaat steeds meer vraag naar een nieuw lease product voor occasions, eigenlijk het huren van een occasion voor langere tijd. We gaan met deze vraag aan de slag en ontwikkelen het product Private Lease Used. Om de nieuwe lease activiteiten een goede en onafhankelijke plek te geven in de Actua Groep wordt Actua Lease & Services B.V. opgericht. Tegelijkertijd voegen we een nieuwe dimensie toe aan Actua Assurantiën B.V., namelijk het nieuwe product ‘bevoorschotting, voorraad- en consumentenfinanciering’.

Lancering Private Lease Used2020

Actua betreedt de leasemarkt met Private Lease Used. Een all-in leaseproduct voor occasions. Het autobedrijf houdt de regie en bepaalt zelf de details. Wederom een concept dat uniek is in Nederland.