Home / Actua Actueel / Vakgarages maken start met Private Lease Used

Vakgarages maken start met Private Lease Used

image description

Een laagdrempelige maatwerkoplossing waarmee alle Vakgarage franchisenemers zelf occasionlease kunnen bieden. Dat is het resultaat van de samenwerking die verzekeraar Actua en Stichting Vakgarage vanaf 1 juni zijn aangegaan. “We krijgen meer binding met de klant én werken met een uniek aanbod van private lease auto’s, namelijk de voorraad van de Vakgarage zelf.”

Mark Verbree van Vakgarage Verbree in het Utrechtse IJsselstein heeft zo’n 120 occasions staan, vooral btw-auto’s. Een groot deel daarvan is pas een paar jaar oud. Steeds vaker krijgt Verbree de vraag van klanten of zij zo’n occasion kunnen leasen. Lang moest Verbree die vraag met ‘nee’ beantwoorden, omdat een passende oplossing om occasionlease te kunnen aanbieden ontbrak. Zelf het stuur in handen houden, dat was de voorwaarde van Verbree. In zijn zoektocht naar zo’n leasepartner kwam hij in contact met Raymond Peters van de Rotterdamse verzekeraar Actua. Die biedt garagebedrijven Private Lease Used (PLU), een occasionleaseregeling waarin de ondernemer zelf eigenaar blijft van de leasevoertuigen.
Precies zoals Verbree voor ogen had. “De auto’s blijven ons eigendom, ook onderhoud en reparaties doen we zelf. En heel belangrijk: we bepalen zelf de marges.”

Starten met leasen

Raymond Peters, Directeur Operationele Processen & Commercie bij Actua, herkende de zoektocht van Verbree meteen: “Veel autobedrijven denken er over na om hun eigen auto’s in de lease aan te bieden. De vraag blijft wel: hoe bouw je zo’n vloot op? Dat is best een complex proces. Autobedrijven weten vaak niet hoe ze dit moeten administreren en vormgeven.” Volgens Peters vormen de voorraadfinanciering en leasebevoorschotting ook een uitdaging. “We helpen de aangesloten autobedrijven met hun incasso’s, afdrachten en verwerking van bekeuringen. Daarnaast ontzorgen we zowel het autobedrijf als de leaserijder met de Comfortdekking die we bieden. Is een leaserijder door onvoorziene omstandigheden genoodzaakt het leasecontract op te zeggen, dan zorgen wij ervoor dat het autobedrijf niet voor de onverwachte kosten opdraait en de leaserijder niet met een opzegvergoeding komt te zitten.”

Vakgarage platform voor occasions

De occasions van de Vakgarage vestigingen staan straks op de website met een vanaf-prijs voor private lease. Op dit platform zijn deze occasions direct te leasen, kopen of financieren bij de betreffende Vakgarage vestiging. Alle Vakgarage occasions komen daarnaast ook op het Private Lease Used platform dat Actua binnenkort lanceert. De Vakgarage vestigingen kunnen hun occasions eenvoudig plaatsen op zowel hun eigen website als op de centrale Vakgarage website en het Private Lease Used platform. “De samenwerking met Vakgarage versterkt onze landelijke dekking enorm,” vertelt Raymond Peters, Directeur Operationele Processen & Commercie van Actua, enthousiast.

 

‘ De auto’s blijven ons eigendom, ook onderhoud en reparaties
doen wij zelf. En we bepalen zelf de marges’

Zelf in de hand

Voorzitter Vishal Durgaram Stichting Vakgarage zag dat naast Verbree ook veel andere franchisenemers interesse hadden in Private Lease Used. “Je merkt dat de leden bezig zijn met het zoeken naar een manier om de eigen voorraad aan te kunnen bieden voor Private Lease. Voor Private Lease van nieuwe auto’s werken wij landelijk al met een partner, voor occasions deden we dat nog niet.” Met de prettige ervaringen van de eerste Vakgarages in het achterhoofd, ging in 2020 ook Durgaram in gesprek met Actua. “Bij Actua gaan 43 Zelf in de hand Voorzitter Vishal Durgaram Stichting Vakgarage zag dat naast Verbree ook veel andere franchisenemers interesse hadden in Private Lease Used. “Je merkt dat de leden bezig zijn met het zoeken naar een manier om de eigen voorraad aan te kunnen bieden voor Private Lease. Voor Private Lease van nieuwe auto’s werken wij landelijk al met een partner, voor occasions deden we dat nog niet.” Met de prettige ervaringen van de eerste Vakgarages in het achterhoofd, ging in 2020 ook Durgaram in gesprek met Actua. “Bij Actua gaan ze uit van de voordelen voor de individuele Vakgarage. Het verdienmodel is anders dan bij traditionele leasepartners. Steeds meer consumenten kiezen nu voor Private Lease. Er is een groep die echter graag de auto eerst wil voelen en ervaren, dat kan bij Private Lease Used.” Voor Actua zelf is Private Lease Used een extra manier om de allrisk autoverzekering aan te bieden. Peters benadrukt dat Actua voor
het leasecontract alleen ontzorgt als administrator: “Het autobedrijf bepaalt alles zelf. De ondernemer krijgt de beschikbaarheid over onze tool waarmee zijn bedrijf in feite als leasemaatschappij fungeert.”

Twee keer verdienen

Durgaram vindt PLU een perfect middel voor universele garagebedrijven om de strijd met traditionele private leaseaanbieders aan te gaan. “Importeurs hebben een gigantisch inkoopvoordeel én kunnen terugvallen op fabrieksgarantie. Met occasionlease kun je daar normaal gesproken niet mee concurreren. Met het model van Actua kan dat wél. Je calculeert tegen kostprijs en bepaalt zelf wat de auto waard is aan het einde van de looptijd. Daarnaast biedt occasionlease de klant de mogelijkheid om voor hetzelfde geld een klasse groter te rijden.” Doordat de Vakgarages zelf hun wagenpark beheren en bezitten, verdienen ze er twee keer aan. “Tijdens de looptijd verdien je aan onderhoud. Als je de auto aan het einde van de looptijd verkoopt, verdien je er weer iets aan.” Intussen blijft de band met de klant sterk. “Je ziet berijders tijdens de looptijd meerdere keren terug en weet precies wanneer het leasecontract afloopt. Daar speel je natuurlijk op in.”

5.000 voertugien

Sinds 1 juni van dit jaar biedt Stichting Vakgarage, namens Actua, PLU onder eigen label aan bij de 335 aangesloten franchisenemers. Samen bieden zij al ruim 5.000 jong gebruikte leasewagens aan. Durgaram: “Voor de franchisenemers staat deelname vrij. Via de enorme landelijke database op Vakgarage.nl kunnen ze hun lease-occasion uitkiezen en laten afleveren door hun plaatselijke Vakgarage, ook als die zelf nog niet actief met PLU meedoet.” Vakgarage Verbree, starter van het eerste uur, werkt er inmiddels een half jaar mee. Mark Verbree: “Je bepaalt zelf welk auto’s je toelaat tot je wagenpark, maar wij zien dat auto’s van drie tot vier jaar oud het aantrekkelijkst zijn. Voor de klant, maar ook voor ons bedrijf. Het loopt goed. Het enige wat je als bedrijf moet doen is het product promoten. Klanten willen het heel graag, maar dan moet je ze het wel vertéllen.”

 

Private Lease Used is een initiatief van Actua Lease & Services B.V. binnen de Actua Groep.
Voor de Automotive branche realiseert de Actua Groep verschillende vernieuwende autoverzekeringen en levert maatwerk voor garantie, onderhoudspakketten en private lease constructies. Leasebevoorschotting, voorraadfinanciering en consumentenfinancieringen worden via de preferred partner Findio aangeboden.

Lees meer over Private Lease Used