Home / Algemeen / Interview met onze oprichter en Algemeen Directeur Ser Peters

Wie is nou eigenlijk Actua en de Actua Groep?

image description

Waarom werkt Actua eigenlijk altijd achter de schermen? Met de oprichting van een nieuwe B.V. wordt het tijd voor een interview met oprichter Ser Peters.  

Wie is Actua?

“Wij zijn geen doorsnee bedrijf, nooit geweest ook en daar ben ik trots op. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind dat de met ons samenwerkende partners een eerlijke boterham verdienen. Zij doen waar zij goed in zijn, maken gebruik van onze producten en expertise én wij regelen naar wens alles achter de schermen. Zo hebben zij de kans om een goede relatie op te bouwen met hun klanten. Net als wij ook investeren in duurzame relaties. Actua is nooit voor het snelle geld gegaan. Wij kiezen liever voor lage marges bij een groot volume.”

Wat doen jullie precies?

“Wij zijn pionier op het gebied van nieuwe klantgerichte producten. In 1986 introduceerden wij de eerste productverzekeringen met verlengde garantie via grote winkelketens. Zo konden consumenten zonder problemen langer zonder reparatiekosten van hun net gekochte wasmachine, tv of andere elektronische aankoop genieten. Het product bewees nog eens extra zijn waarde bij de introductie van de ook toen al storingsgevoelige eerste dure smartphones. Ook het diefstalrisico speelde een uiterst belangrijke rol. Het concept werd blijkbaar ook door de concurrentie als succesvol herkend en erkend, want onze verzekeringsproducten werden in de hele branche veelvuldig gekopieerd. En nog steeds!

Maar…Actua zou Actua niet zijn als wij met vooruitziende blik al niet weer investeerden in andere markten.”  

Waarom biedt de Actua Groep voordelen?

“In onze bedrijfsstructuur kozen wij bewust voor een strikte scheiding tussen de verschillende functies in de branche. Ons verzekeringsbedrijf (Actua Schadeverzekering N.V.) staat volledig los van onze intermediaire oftewel bemiddelingsbedrijven (Actua Assurantiën B.V. en Actua International B.V.) en ons gevolmachtigde bedrijf (Actua Assuradeuren B.V.). En toch werken we onderling samen, met een strikte scheiding van de rollen. Op deze manier kunnen wij voor een fractie van de kosten werken, in vergelijking met bedrijven die een externe samenwerking aan moeten gaan en niet profiteren van synergie. En daar profiteren onze partners en hun klanten dan ook van.” 

Actua goes international?

Wij blijven een echt Nederlands bedrijf en in ons hart Rotterdams. Toch zetten wij ook stappen over de grens. Via ons intermediaire bedrijf Actua International B.V. zijn wij namelijk ook actief in de Benelux en sinds kort ook in Duitsland. Op het gebied van voornamelijk zakelijke verzekeringen werkt onze intermediaire tak samen met een 22-tal internationale verzekeraars en werkt ons verzekeringsbedrijf met first class top 5 EU-herverzekeraars.    

Hoe gaat Actua om met buitenlandse partijen die de markt agressief benaderen?

“Wij gaan niet mee in de strijd met veelal buitenlandse verzekeraars die zich niet aan de regels, normen en waarden houden waar wij als Nederlands bedrijf wél mee te maken hebben. Daar wordt de klant echt niet beter van. Zolang er nog geen volledige transparantie is op het gebied van provisie, waarvan wij vinden dat ook buitenlandse bedrijven op de Nederlandse markt zich aan richtlijnen moeten houden, zetten wij onze oorspronkelijke garantietekening voor productverzekeringen tijdelijk op een lager pitje.

 

Onze productverzekeringen bieden wij nu voornamelijk nog aan via gespecialiseerde partners die hun klanten echt nog toegevoegde waarde en service willen bieden en niet alleen gaan voor de hoogste illegale provisie. Via het directe kanaal bieden wij inmiddels enkele honderdduizenden consumenten doorlopende oplossingen voor alles met een stekker in huis en niet alleen meer één apparaat, zoals bij de producten via de winkelketens. Daarbij krijgen zij naast een goede schadeafhandeling ook vaak korting bij de samenwerkende betere re- en e-tailers in de diverse branches.”

Zijn jullie activiteiten in de automotive branche nieuw?

“Nee, zeker niet. Al zeker 34 jaar werken wij samen met het prestigieuze merk Honda. Voor Honda voerde Actua als uitvinder, de allereerste unieke merkverzekering met later in de allrisk dekking begrepen verlengde fabrieksgarantie. Voor Honda auto’s verlengen wij de fabrieksgarantie via de autoverzekering zelfs tot maar liefst 10 jaar!

 

Inmiddels bieden wij deze verlengde garantie ook zeer succesvol aan via de dealers én rechtstreeks voor vrijwel alle andere Aziatische merken met VerzekerJeAuto.nl. Maar ook voor de meeste Europese merken bieden wij inmiddels een passende allrisk autoverzekering inclusief verlengde garantie onder de naam Auto Service Garant. Zo bieden wij nog steeds oplossingen voor zowel de consument als ook het autobedrijf ”

 

Hoe ziet die samenwerking met jullie partners er dan uit?

“Duurzame relaties met onze partners vinden wij uitermate belangrijk. Wij verleiden potentiële klanten niet tot samenwerking met tijdelijk hoge provisies om marktaandeel te kopen om vervolgens het jaar daarna zaken weer terug te draaien of premies te verhogen. Wij doen zaken met partijen die hun bedrijf zelf ook serieus nemen. Bij de introductie van bijvoorbeeld onze allrisk autoverzekeringen met de (daarbij inbegrepen) verlengde garantie, zorgt Actua voor langdurige en directe klantenbinding in naturavorm. Wij bieden concrete vulling van de werkplaats bij schades en reparaties in plaats van slechts eenmalige of tijdelijke provisie.

 

Met ons geautomatiseerde concept zorgen wij ervoor dat onze partners onze verzekerden in hun werkplaatsen terug zien komen. Zowel voor onderhoud, APK, reparaties, schades als ook bij verlengde garantieclaims. Ook sturen wij verzekerden die rechtstreeks bij ons binnen komen naar een samenwerkende partner in de regio voor werkplaatsactiviteiten. Na enkele jaren voorzichtig analyseren bieden wij nu ons uitgebreide assortiment voor auto’s op één overzichtelijk dashboard. Dat geeft onze partners een unieke volledig geautomatiseerde tool in handen dat voorziet in zeer uitgebreide management informatie. Inmiddels is de formule zeer succesvol breed in de markt gezet. Tijd voor weer nieuwe activiteiten…”  

 

Nieuwe activiteiten vragen om een nieuwe B.V.?

“Jazeker! Sinds dit jaar richtten wij aan de intermediaire kant een nieuw bedrijf op: Actua Lease & Services B.V. Onder de vlag van dit bedrijf gaan de met ons samenwerkende autodealers met name 2de hands auto’s verhuren voor de lange termijn onder de naam ‘Private Lease Used’. Deze auto’s  kunnen zij aanbieden voor een uiterst concurrerende prijs, waardoor hun klanten heel slim meer auto voor hun geld krijgen. De dealers bouwen zo meteen een eigen leasepark op van jong gebruikte auto’s en houden het onderhoud in eigen beheer op basis van eerlijke marges.

 

Actua Lease & Services B.V. ontzorgt de dealer bij verhuur met het overnemen van de volledige administratie als zij dat willen. De verzekeringen brengen wij in de Actua Groep onder. De financieringen worden ondergebracht bij grote banken. Via het nieuwe Actua-bedrijf is leasebevoorschotting en (voorraad-) financiering mogelijk als dat gewenst is. Of als consumenten toch een auto willen bezitten in plaats van huren, dan zijn financieringen mogelijk via onze partner. Alles tegen uiterst gangbare nette rentepercentages.

 

Uiteraard biedt de nieuwe (btw-gestuurde) werkmaatschappij naast mogelijkheden op het gebied van 2e hands auto’s (Private Lease Used) ook mogelijkheden voor nieuwe auto’s. Zo blijven wij continu mogelijkheden voor onze partners ontwikkelen.”

 

Never a dull moment met Actua?

“Nope!”